Hogyan zajlik optimális esetben egy klíma szerelés? A kezdő lépés az előzetes felmérés: a vásárló igényeit, lehetőségeit és a helyszín adottságait tekintve. Ezek ismeretében tud tanácsot adni a vásárlás során egy jó szakember és ezek határozzák meg az egész beruházás árát. A legfontosabb, hogy ettől függ a végén elégedettek leszünk-e az eredménnyel. Nem mindegy, hogy kicsoda a klíma szerelő: csak megfelelő képesítésű szakember üzemelheti be a berendezéseket, ennek hiánya a garancia elvesztésével jár (nem beszélve a szakszerűtlen munka okozta esetleges kárról).

A klíma szerelés gyakorlati része az alapanyagok helyszínre szállítása után kezdődik. A klíma telepítése a beltéri és a kültéri egységek felszereléséből áll, a két egységet összekötő vezetékrendszer kiépítésből és az ezekhez szükséges falbontások elvégzéséből. A berendezésekhez elektromos bekötést is létre kell általában hozni. Végezetül a kondenzvíz elvezetéséről kell gondoskodni és a szerelés közben keletkezett törmelék összetakarításáról. A klíma beszerelés záró lépése a tömörségi és szilárdsági próba valamint a garanciához szükséges dokumentáció kitöltése. Ha ez utóbbi kettő elmarad, gyanakodhatunk, hogy előzetesen sem ment minden rendben.

A klíma szerelés árak a különböző vállalkozóknál eltérhetnek és azokat a konkrét helyszín nagyban befolyásolja. Egy megbízható szakember a fenti szolgáltatásokat nagyjából 75-85 ezer forintért vállalja el. Klíma üzembe helyezéséhez érdemes olyan szakembert választani, aki a klíma beszerelésén kívül más épületgépészeti szakmunkákat is vállal. Ez nem csak akkor fontos, ha kiegészítő munkára is szükség van, hanem azért is, mert ennek a tudásnak a birtokában szélesebb látókörű, gyakorlatban is kivitelezhető szaktanácsadást tud nyújtani. Szintén előny, ha a klíma szett értékesítője és beüzemelője azonos. Ne bízzuk a beszerelést olyanra, aki nem végez szakszerű szervizelést vagy nem vállal rendszeres karbantartást. Mindkettő fontos ahhoz, hogy bármilyen felmerülő probléma esetén a garanciát érvényesíteni tudjuk, nem utolsó sorban a kivitelezés is precízebb annál, aki tudja, hogy esetleges gond esetén magának kell orvosolnia azt. Hiba mindenhol adódhat, de a megbízható szakember onnan ismerszik meg, hogy felelősséget vállal munkájáért.