Legyen szó akár lakóépületek, üzletek, irodák vagy ipari létesítmények klimatizálásáról ma már minden igényhez illeszkedő tulajdonságokkal rendelkező légkondicionálók vagy hőszivattyú rendszerek rendelkezésre állnak.

A legtöbb klíma nem csak hűtésre, hanem fűtésre is alkalmas. Jelenleg szinte kizárólag inverteres klímák kerülnek forgalomba, amik a hőigényhez igazítják teljesítményüket, így gazdaságos üzemelésűek. Napjaink leggyakoribb alaptípusa a split klíma. Nevét onnan kapta, hogy egy kültéri és egy beltéri egységből áll. A külső egységben kap helyet a kompresszor és a kondenzátor, míg a belső egység a hűtőközeg és a helyiség levegője közötti hőcserét végzi.

Az oldalfali split klíma belső egysége egy hosszúkás téglatest, amit a helyiségek függőleges oldalfalára lehet erősíteni. A parapet klíma beltéri egysége egy laposabb test, ami a padlóhoz közel helyezhető el függőlegesen állítva saját lábaira. Nem csak esztétikájában más ez a kivitel, hanem abban is, hogy olyan helyeken használható, ahol nincs mód az oldalfalra szerelni a beltéri egységet. A parapet klíma belső egysége vízszintesen a plafonra is szerelhető. A mennyezeti vagy kazettás klíma az álmennyezetbe rejtve építhető. Ezen típusok működési elvétől kis mértékben eltér a légcsatornázható vagy központi klíma. A különbséget az adja, hogy nem a beltéri egységből közvetlenül kerül a klimatizált helyiségbe a hűtött levegő, hanem egy központi egységtől rejtett légcsatornákon jut el akár több szobába is.

A dual vagy multi klíma elnevezés olyan rendszerre utal, ahol egy kültéri egységhez kettő vagy több beltéri egység csatlakozik. A különböző helyiségeket akár különféle beltéri egységekkel is szerelhetjük és a külső egység kapacitásának függvényében a rendszert akár később bővíthetjük is. A multi klíma egységeit ezért külön is meg lehet vásárolni, de azok csak együtt működőképesek.

A hőszivattyúk környezettudatos választások épületek fűtésére, hűtésére és melegvíz-ellátására, amik a környezet energiáját hasznosítják kevés külső energiafelvétel mellett.

Természetesen optimális esetben már a házak tervezésekor kialakításra kerül a légkondicionálás, de a legtöbb típus meglévő épületekbe is beszerelhető. Már a vásárlás során is érdemes tanácsot kérni szakembertől, hogy igényeinkhez és lehetőségeinkhez illeszkedő berendezést válasszunk. A klímák házhoz szállításában, felszerelésében, üzembe helyezésében, karbantartásában és szervizelésében is segítséget kaphatunk.