Családi házas munkáink során, szinte mindig felmerülő kérdés a hűtési és fűtési rendszer összekapcsolása, illetve annak kivitelezhetősége.

Meglévő fűtési rendszer esetén gyakran annak korszerűsítése, modernizálása, vagy csak praktikusabbá tétele a szempont, míg új ház építésekor már alapvető igény a hűtési rendszerrel való összekapcsolás.

Mindkettő esetén kiváló megoldást jelenthetnek a fan coil-ok, mint hőleadó berendezések.

 

De mi az a fan coil?

A fan coil egy lamellás hőcserélő felület, amelyen egy ventilátor segítségével a helyiség levegőjét átáramoltatjuk. A hőcserélő csövekre erősített apró bordáknak köszönhetően a hőleadó felület a többszörösére növekszik egy hagyományos radiátorhoz képest, így nem csak fűtésre, de hűtésre is kiválóan alkalmas a készülék, amennyiben hideg vizet áramoltatunk át rajtuk.

Ezzel szemben a hagyományos radiátorok több okból sem alkalmasak hűtésre. Egyrészt a hideg felületen keletkező kicsapódás miatt a kondenzvíz a padlóra csöpögne, másrészt a túl kicsi hőcserélő felület sem teszi ezt lehetővé.

 

 Hogyan működik?

Alapvető működése hasonlít a radiátorokhoz, annyi különbséggel, hogy nem csak fűteni lehet vele. Igény szerint itt is telepíthetünk minden helyiségbe egy ilyen készüléket, amely működése során a hőcserélő csövekben lévő vízzel hűti vagy fűti a ventilátor által áramoltatott levegőt.

Télen fűtés esetén a fűtővizet valamilyen hőtermelő berendezés állítja elő. Kialakításuknak köszönhetően nem szükséges hozzájuk a radiátorokban megszokott 70-90°C-os víz, elég csak a 40°C-os. Így hőtermelő lehet hőszivattyú, napkollektor vagy kondenzációs kazán is, ami aztán átkeringteti a vizet a fan coil berendezésen, csak úgy, mint egy radiátor esetében. Nyáron a hűtővizet előállíthatja szintén hőszivattyú, vagy akár folyadékhűtő is. Ezeket a berendezéseket szintén csatlakoztatjuk a hűtő-fűtő körhöz.

Továbbá a ventilátorok előtt levegőszűrő van beépítve, ami a helyiség levegőjének tisztaságáért felel. Az egész berendezést pedig termosztát szabályozza, amiről több készülék is vezérelhető Ez lehet falra szerelt vagy beépített.

 

Milyen fajtái vannak és melyiket válasszam?

Kétcsöves és négycsöves fan coil-okat különböztetünk meg egymástól.

A kétcsöves esetében a hűtővíz ugyanabban a csőpárban kering, mint a fűtővíz, így szezonálisan kell a hőközpontban kiválasztani a fűtési vagy hűtési üzemmódot.

A négycsöves változatoknál viszont külön rendszert kell kiépíteni a téli, illetve a nyári üzemnek, azaz külön csőpáron kering a fűtővíz és a hűtővíz. Előnye a kétcsövessel szemben, hogy a berendezés automatikusan tud hűteni vagy fűteni egy időben az igényeknek megfelelően. Előfordulhat, hogy az épület egyik helyiségében éppen a fűtés, míg a másikban a hűtés megy.

Kivitelezésnél minden rendszert hűtési funkcióra méretezünk, továbbá fontos figyelni a maximálisan megengedett zajszintet és aszerint beállítani a fan coil-t. Ezenkívül a fagyvédelem is kritikus pont, amit aktívan vagy passzívan is kezelhetünk, de mindenképpen figyelni kell rá.

Kiválasztásnál még fontos, hogy csak minősített készüléket válasszunk, ami megbízható gyártótól származik.

 

Kiknek ajánljuk?

Egyrészt azoknak, akik új házat építenek és fűtésre nem szeretnének hagyományos radiátorokat, padló- vagy oldalfali fűtést alkalmazni, ugyanakkor a hűtést – és adott esetben a szellőztetést – is meg szeretnék oldani, de a költségek is fontosak.

Ebben az esetben a legjobb választás egy hőszivattyús rendszerrel való összekötés, ami mind a fűtési, mind a hűtési funkciót el tudja látni. Erről ebben a cikkünkben írtunk: https://ppcool.hu/blog/mindent-a-hoszivattyukrol/

Amennyiben mégis kondenzációs gázkazánt, vagy napkollektort választunk, úgy szükséges lesz egy folyadékhűtőt is telepíteni, ami a hidegvizet fogja szolgáltatni.

Másrészt azoknak, akik a jelenlegi fűtési rendszerüket szeretnék korszerűsíteni és akár hűtési funkcióval is kiegészíteni. Ők a radiátoraik lecserélésével, valamint egy folyadékhűtő beszerzésével modernizálhatják, praktikusabbá és elegánsabbá tehetik környezetüket.

 

Előnyök a radiátorokkal szemben:

Elegáns és formatervezett burkolat, ami nagyon könnyen takarítható a hagyományos radiátorokkal szemben.

A beépített, kivehető és mosható légszűrőnek köszönhetően a helyiség levegőjét is tisztán tartja.

Miután hűtésre és fűtésre is alkalmas, így szemben a radiátorral nem kell külön klímakészüléket vásárolni. Így a beruházási költség is alacsonyabb, mintha külön radiátorokat és klímákat is telepítenénk.

Falra, mennyezetre és álmennyezetbe is szerelhető, így adott esetben helyet sem foglal, vagy akár nem is látszik.

Rendkívül gyorsan felfűti a helyiséget.

 

Összességében azt lehet mondani, hogy ezeket a berendezéseket a radiátorokkal szemben a magasabb komfortigények kielégítésére tervezték. Ez praktikussága mellett a színvonalas életkörülményeket is biztosítja mindazoknak, akiknek ez fontos.