Az alábbi bejegyzésben arra a kérdésre adunk választ, hogy ténylegesen milyen költséggel jár egy átlagos lakossági klímaberendezés rendszeres működtetése. Akár hűtési, akár fűtési célra.

Munkánk során rengetegszer találkozunk azzal a téves beidegződéssel, miszerint az emberek félnek a klímáikat folyamatosan, hosszútávon használni, mert nagyon megnöveli a villanyszámla összegét. Ezért inkább nyáron megsülnek a lakásban, fáradtak, kialvatlanok lesznek, ősszel dideregnek, mert még a fűtést nem akarják bekapcsolni, télen pedig panaszkodnak a magas gázszámlára.

Ezen félelmeknek az alapja minden bizonnyal a régi On/Off rendszerű klímák használata, melyek valóban rendkívül energiapazarlóan működtek.

Ezzel ellentétben a mai, modern inverteres készülékek már nagyon energiatakarékosak. Ez annak köszönhető, hogy a névleges teljesítményhez képest, a helyiség kezdeti lehűtése/felfűtése utána már csak középtartományban dolgozik a kompresszor és folyamatos temperálással tartja fent a kívánt hőmérsékletet. Ez gyakorlatban annyit jelent, hogy például egy 3,5 kW-os készülék fogyasztása folyamatos használat esetén, már csak 300-600 watt környékén lesz.

Ezt az energiahatékonyságot alapvetően két mérőszám mutatja meg.

Hűtési üzemmódban a SEER érték, míg fűtési üzemmódban a SCOP érték. Ezen számok tulajdonképpen azt fejezik ki, hogy 1 kW villamosenergiából hány kW hőenergiát képes előállítani a berendezésünk. Minél magasabb ez a szám, annál hatékonyabb a klímánk.

Példa:

Gree Comfort X 3,5 kW

SEER:  7,0
SCOP: 4,0
Energiaosztály: A++ / A+

 1. Hűtés 

Egy hónapig hűtés, napi 15 órán keresztül folyamatosan, ahol az idő 70%-ban már középtartományon (500 watt/óra) tud dolgozni a berendezésünk, 40 Ft/kwh-s áramárral számolva:

15 óra * 30% * (3,5kW / 7,0) * 40 Ft/kWh = 90 Ft

15 óra * 70% * (0,5kW / 7,0) * 40 Ft/kWh = 30 Ft

Napi költség így 90 Ft + 30 Ft = 120 Ft

Tehát a havi villanyszámlánk összköltsége így 30 * 120 Ft = 3.600 Forinttal nőne, ha valóban minden nap folyamatosan használnánk a klímánkat 15 órán keresztül.

 

2. Fűtés

Egy hónapig fűtés, napi 15 órán keresztül folyamatosan, ahol az idő 70%-ban már középtartományon (500 watt/óra) tud dolgozni a berendezésünk, 40 Ft/kwh-s áramárral számolva, 0°C-os kinti hőmérséklet felett:

 15 óra * 30% * (3,5kW / 4,0) * 40 Ft/kWh = 157,5 Ft

15 óra * 70% * (0,5kW / 4,0) * 40 Ft/kWh = 52,5 Ft

 Napi költség így 157,5 Ft + 52,5 Ft = 210,0 Ft

Amennyiben kedvezményes H tarifát használunk, úgy az áramdíj 23 Ft/kWh, amivel a napi költség 120,75 Ft lenne.

 Tehát a havi villanyszámlánk összköltsége alap tarifával számolva 30 * 210 Ft = 6.300 Forinttal nőne (H tarifával ez csak 3.622 Ft), ha valóban minden nap folyamatosan használnánk a klímánkat 15 órán keresztül. Természetesen ezzel egyidejűleg a gázszámlánk szinte teljesen lecsökkenhetne. Így könnyű belátni, hogy manapság – a hazai időjárási viszonyokat és gázárakat figyelembe véve – már sokkal gazdaságosabb klímákat használni a helyiségek hőmérsékletének szabályozására.

 

Fontos megjegyezni, hogy fűtés esetén egy nem fűtésre optimalizált klíma hatékonysága 0 – 3 °C alatt jelentősen csökkent.

Tehát amennyiben fűtésre is szeretnénk használni a készülékünket, mindenképpen arra optimalizált berendezést kell választanunk, hogy (-10) – (-15) °C esetén is költséghatékonyan tudjon működni. (Fűtésre optimalizált klímák)

Az említettnél hidegebb Magyarországon elvétve szokott lenni és főleg nem huzamosabb ideig. Így aggodalomra sincsen semmi ok, mert hosszútávon sokkal kifizetődőbb egy-egy helyiséget légkondicionálóval fűteni.

Ami nagyobb terek, komplett családi házak, társasházak stb. fűtését illeti, oda már természetesen nagyobb teljesítményű gépekre lesz szükségünk, de a számolás módja hasonló, a megtérülés pedig csak növekszik. Erre a célra a legjobb megoldást a hőszivattyúk jelentik, amik akár a teljes hűtési-fűtési rendszer mellett a melegvíz ellátást is biztosítják egy család számára egész évben. Ezen rendszerek már padlófűtéssel, oldalfali fűtéssel, fan coil-okkal, radiátorokkal stb. is összekapcsolhatók, de mindezekről majd egy következő bejegyzésben olvashatnak.