A folyamatosan melegedő nyarak egyre inkább elengedhetetlen kelléke a klíma. Mind tudjuk milyen jól is esik a kinti 40 fokból besétálni egy kellemesen hűvös szobába vagy üzletbe. A folyamatosan emelkedő nyári átlaghőmérséklet magával hozza a klímák iránti igény növekedését is. Emiatt a megnövekedett igény miatt új klíma szerelés esetén nehezebb szabad kapacitásokat találni a nyári szezon előtt, hiszen a legtöbben ekkor szeretnének klímát szereltetni.

A nyári szezon előtt jellemzően egy-másfél hónappal korábban kell a klíma szerelés igényét jelezni. Természetesen a klíma beszerelése után, a klíma karbantartása minden szezon előtt fontos elvégzendő feladat, érdemes azonban klima szerelő segítségét kérni, nehogy szakszerűtlen legyen az éves felülvizsgálat.

A klíma szerelés árak készülékkel együtt 100.000 forinttól akár több millió forintig is terjedhetnek, ezért a felszerelés előtt fontos, hogy tájékozódjunk, mit lehet és érdemes felszerelni. Az első és legfontosabb tisztázandó kérdés, hogy pontosan ki és milyen feltételekkel szerelhet fel klímaberendezéseket és hogyan lehet azokat megvásárolni, hiszen az Európai Unió és a Kormány a környezetszennyezés valamint az üvegházhatású gázok visszaszorítása érdekében 2015-től egyedi szabályozás lépett életbe a klímák eladásával és beszerelésével kapcsolatban. A rendelet értelmében csak és kizárólag olyan vállalkozás végezhet klímaszerelési tevékenységet, aki rendelkezik a szükséges képesítéssel, felszereléssel és regisztrálva van a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál.

A klíma szerelés előtt érdemes kikérni a szakember tanácsát, aki egy helyszín bejárás alkalmával felméri a klimatizálandó helyiség adta lehetőségeket, hogyan és hova érdemes felszerelni a készüleket. A helyszíni szemle alkalmával a szerelő felvilágosítást ad még a beszerelhető klímák fajtákról, azok előnyeiről és hátrányairól.

A beltéri és a kültéri egység felhelyezésének szempontjából nagyon fontos kérdés a szerelhetőség és a megfelelő légáramlás, egy klímát nemcsak felszereléskor kell tudni jól megközelíteni, de az évenkénti karbantartás miatt is fontos, hogy könnyen elérhetőek legyenek.